Minden kategória
Hunan Huacheng Biotech, Inc.
Kezdőlap> Főiskola

Monk Fruit: a természet legjobb édesítője?

Idő: 2022-12-30 Találatok: 75

A minden idők legmagasabb cukorbevitelével sok ember számára prioritást élvez az egészségesebb, édes alternatívák megtalálása. A probléma az, hogy a cukorhelyettesítőket és a mesterséges édesítőszereket általában más káros vegyi anyagokkal és összetevőkkel töltik meg, és egyesek még kalóriát is tartalmaznak, és befolyásolják a vércukorszintet, annak ellenére, amit sokan hisznek. Írja be a szerzetes gyümölcsöt.


A Monk gyümölcs édesítőszert az ételek és italok édesítésének forradalmi módjaként ünnepelték a hagyományos cukor és bizonyos cukorhelyettesítők káros hatásai nélkül. 


Milyen egészségügyi előnyei vannak a szerzetes gyümölcsének? Olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek becslések szerint 200-300-szor édesebbek, mint a normál nádcukor, de nem tartalmaznak kalóriát és nincs hatással a vércukorszintre.


Túl jól hangzik, hogy igaz legyen? Ez nem!

Ezt a gyümölcsöt évszázadok óta használják édesítőszerként, és miután sok éven át csak a tengerentúlon volt elérhető, a közelmúltban könnyebben megtalálható az élelmiszerboltokban az Egyesült Államokban és máshol.

Mi az a Monk Fruit?

A szerzetes gyümölcsöt (a faj neve Momordica grosvenori) luo han guo-nak is nevezik. Ez a kicsi, zöld gyümölcs a Cucurbitaceae (tök) növénycsalád tagja.

Nevét azokról a szerzetesekről kapta, akik már a 13. században a dél-kínai hegyekben szüretelték a gyümölcsöt.

A vadonban ritkán előforduló szerzetes gyümölcsöket eredetileg olyan régiókban termesztették, mint a Guangxi és a Guangdong-hegység Kínában. A kínai kormány valójában betiltotta a szerzetes gyümölcsét és genetikai anyagát, megakadályozva, hogy elhagyják az országot.

Ezért a gyümölcsöt Kínában kell termeszteni és előállítani. Ez a bonyolult extrakciós eljárással együtt megdrágítja a szerzetesi gyümölcstermékek előállítását.

A szerzetes gyümölcs jó neked? Magas antioxidánsszintjének és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően régóta a „hosszú élet gyümölcsének” tartják.

A történelem során gyógyászatilag használták köptetőként, köhögéscsillapítóként, székrekedés kezelésére, valamint a test melegének/lázának megszüntetésére.

Ma a szakértők a természetes növények édes kivonatait, például a stevia-t és a szerzetesi gyümölcsöt a cukor vonzó alternatíváinak tartják.

Az International Journal of Vitamin and Mineral Research Consumption című folyóiratban megjelent 2019-es jelentés kifejti:

Sajnos úgy tűnik, hogy a cukor helyettesítése a jelenleg elérhető mesterséges édesítőszerekkel nem jár kedvező klinikai hatással. Tekintettel a jelenleg rendelkezésre álló édesítőszerekkel kapcsolatos egészségügyi aggodalmakra, mint például az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség fokozott kockázata, újjáéledt az érdeklődés egy biztonságos és ízletes édesítőszer azonosítása iránt.

Táplálkozási tények


A szerzetes gyümölcs édesítőszerek többféle formában kaphatók: folyékony kivonat, por és granulátum (például nádcukor).

A szerzetesgyümölcs technikailag nagyon kis mennyiségű kalóriát és szénhidrátot tartalmaz, csakúgy, mint a többi gyümölcs és zöldség. Frissen azonban nem szokták fogyasztani (mivel a gyümölcs a betakarítás után gyorsan rohadt ízűvé válik), és szárítva a cukrok lebomlanak.

Frissen fogyasztva a szerzetes gyümölcs 25-38 százalék szénhidrátot, valamint némi C-vitamint tartalmaz.

A betakarítás utáni rövid eltarthatósága miatt az egyetlen módja annak, hogy élvezze a friss szerzetesi gyümölcsöt, ha ellátogat az ázsiai régiókra. Ezért gyakran szárítják és feldolgozzák.

Szárítás után a nyomokban lévő fruktóz, glükóz és egyéb összetevők jelentéktelennek számítanak, ezért általában nulla kalóriatartalmú élelmiszernek számítanak.

Milyen ízű a szerzetes gyümölcs, és miért olyan édes?

A szerzetesgyümölcs édesítőszerek sok használója azt mondja, hogy az íze kellemes, és kevés, vagy egyáltalán nincs keserű utóíz, ellentétben néhány más cukorpótlóval.

A természetes cukrok miatt nem édes, mint a legtöbb gyümölcs. Erőteljes antioxidánsokat, úgynevezett mogrosidokat tartalmaz, amelyeket a szervezet másként metabolizál, mint a természetes cukrokat.

Ez az oka annak, hogy a nagyon édes íz ellenére ezek a gyümölcsök gyakorlatilag nem tartalmaznak kalóriát, és nincs hatással a vércukorszintre.

A mogrosidok különböző mértékű édességet biztosítanak – a mogrosid-V néven ismert típus a legmagasabb, és egyben a legtöbb egészségügyi előnnyel is jár. Egyes szerzetesgyümölccsel előállított termékek intenzíven édesek lehetnek, de levághatók és mértékkel használhatók.

Előnyök

1. Antioxidánsokat tartalmaz, amelyek küzdenek a szabad gyökök ellen

A szerzetes gyümölcs mogrosidjai, azok a vegyületek, amelyek intenzív édességét adják, szintén erős antioxidánsok. Az oxidatív stressz számos betegségben és rendellenességben szerepet játszik, és a magas antioxidáns tartalmú élelmiszerek kiválasztása kulcsfontosságú a szabad gyökök által okozott károk csökkentésében a szervezetben.

Tanulmányok kimutatták, hogy a mogrosidok „jelentősen gátolják a reaktív oxigénfajtákat és a DNS oxidatív károsodását”. Az a tény, hogy ugyanazok a szerzetesgyümölcs-összetevők, amelyek antioxidánsokat biztosítanak, kalóriamentes édesítőszert is biztosítanak, nem kevesebb, mint szuperétel.

2. Csökkentheti az elhízás és a cukorbetegség kockázatát

Becslések szerint az amerikaiak 130 font cukrot fogyasztanak évente, szemben az 1800-as évek elején élt őseinkkel, akik átlagosan 10 fontot fogyasztottak. A cukorbevitelnek ez a megugrása az elhízás arányát, valamint a cukorbetegség eseteit emelte.

Az International Journal of Obesity című folyóiratban megjelent 2017-es tanulmány szerint „Az édesítőszerek nem tápláló édesítőszerekkel (NNS) való helyettesítése segíthet a glikémiás szabályozásban és a testtömeg szabályozásában.” Ebben a tanulmányban a nem tápláló édesítőszerek közé tartozott az aszpartám, a szerzetes gyümölcs és a stevia, amelyek lényegesen kisebb mértékben járulnak hozzá a teljes napi energiabevitelhez, az étkezés utáni glükóz- és inzulinfelszabaduláshoz, mint a szacharózzal édesített italok.

Kutatási tanulmányok szerint a szerzetes gyümölcs javíthatja az inzulinválaszt, és nem befolyásolja a vércukorszintet úgy, ahogy a természetes cukrok teszik. Ez azt jelenti, hogy képes biztosítani azt az édes ízt, amelyre erősen vágyunk, káros mellékhatások nélkül.

A kutatások azt mutatják, hogy a szerzetes gyümölcs édesítőszer használata segíthet az elhízottságban és a cukorbetegségben szenvedőknek abban, hogy tovább javítsák állapotukat. Egy másik előny a többi édesítőszerhez képest, hogy az édesítőszert nem GMO gyümölcsből vonják ki, ellentétben az asztali cukorral és a magas fruktóztartalmú kukoricasziruppal.

3. Gyulladáscsökkentő hatása van

Ennek a gyümölcsnek az ókori kínai használata magában foglalta a főtt gyümölcsből készült teát, hogy lehűtse a szervezetet a betegségektől, beleértve a lázat és a hőgutát. Torokfájás csillapítására is használták.

Ez a módszer a szerzetes gyümölcs mogrosidjai miatt működik, amelyek természetes gyulladáscsökkentő hatásúak.

4. Segíthet a rák kialakulásának leküzdésében

Bizonyítékok arra utalnak, hogy az ebből a gyümölcsből vett magvak és kivonat rákkeltő hatásúak. A szerzetes gyümölcs kivonat képes gátolni a bőr- és emlődaganat növekedését, és rákellenes tulajdonságokkal rendelkező fehérjéket biztosít.

Irónia abban a tényben, hogy más édesítőszerekről kimutatták, hogy növelik a rák kockázatát, míg a szerzetes gyümölcs édesítőszer úgy tűnik, hogy csökkenti azt.

5. Segíthet a fertőzések leküzdésében

A bakteriális fertőzések kezelése során az antibiotikumokat széles körben használják fel. A természetes antimikrobiális szerek sokkal jobb lehetőségek a fertőzések leküzdésére, hogy lelassítsák az antibiotikum-rezisztencia folyamatos hullámát.

A szerzetesgyümölcs kimutatta, hogy képes gátolni bizonyos baktériumok növekedését, különösen a szájbaktériumokat, amelyek fogszuvasodást és fogágybetegséget okoznak.

Ezek a vizsgálatok azt is mutatják, hogy a gyümölcs képes leküzdeni a candida bizonyos formái és a túlszaporodás, például a szájpenész, amely kezelés nélkül számos más testrendszerre is hatással lehet.

6. Harcol a fáradtság ellen

Egy egereken végzett vizsgálatban a szerzetesi gyümölcskivonatok sikeresen csökkentették a fáradtságot az edzés során. A vizsgálat képes volt reprodukálni az eredményeket, és bebizonyítani, hogy a kivonatot kapó egerek edzésideje meghosszabbodott.

Ez a tanulmány bizonyítékot szolgáltat arra vonatkozóan, hogy miért nevezik a szerzetes gyümölcsét régóta „hosszú életű gyümölcsnek”.

7. Cukorbetegek és alacsony glikémiás diéták számára megfelelő

Ezt a gyümölcsöt a kínaiak évszázadok óta cukorbetegség elleni gyógyszerként használták. Amellett, hogy bizonyítottan antihiperglikémiás (amely segít csökkenteni a vércukorszintet a szervezetben), állatkísérletek is kimutatták a hasnyálmirigy sejtjeinek célzott antioxidáns képességét, lehetővé téve a jobb inzulin kiválasztását a szervezetben.

A szerzetesgyümölcs antidiabetikus képességei a magas mogrosid-szinttel függnek össze. A jobb inzulinszekréció a cukorbetegek egészségi állapotának javításában nagy szerepet játszik, és a szerzetesgyümölcs állatkísérletek során azt is kimutatták, hogy potenciálisan csökkenti a vesekárosodást és a cukorbetegséggel kapcsolatos egyéb problémákat.

Alacsony glikémiás indexű édesítőszerként a cukorbetegséggel küzdők számára is lehetővé teszi, hogy élvezzék az édes ízt anélkül, hogy aggódnának a cukorbeteg állapotuk befolyásolásától vagy romlásától. Ugyanezen okból kifolyólag a szerzetesgyümölcs jó választás azoknak, akik keto diétát vagy más alacsony szénhidráttartalmú étrendet követnek.

8. Természetes antihisztaminként működik

A szerzetes gyümölcs kivonat, ha többször használjuk, az allergiás reakciók leküzdésére is alkalmas.

Egy egerekkel végzett vizsgálatban szerzetesi gyümölcsöt adtak ismételten azoknak az egereknek, akiknél a hisztamin okozta orrdörzsölést és karcolást mutatott. A vizsgálat kimutatta, hogy „a [lo han kuo] kivonat és a glikozid is gátolta a hisztamin felszabadulását” a kísérleti alanyokban.

Hátrányok, kockázatok és mellékhatások

Milyen mellékhatásai vannak a szerzetesgyümölcsnek? Általában nagyon biztonságosnak tekintik, mivel nagyon kevés mellékhatásról vagy negatív reakcióról számoltak be.

A rendelkezésre álló kutatások és az a tény alapján, hogy Ázsiában évszázadok óta fogyasztják, biztonságosnak tűnik a fogyasztása felnőttek, gyermekek és terhes/szoptató nők számára.

Más édesítőszerekkel ellentétben nem valószínű, hogy hasmenést vagy puffadást okoz, ha mérsékelt mennyiségben fogyasztják.

Cukorhelyettesítőként az FDA 2010-ben engedélyezte a használatát, és „fogyasztásra általában biztonságosnak” minősül. Ennek ellenére a jóváhagyása meglehetősen nemrégiben történt, így nem állnak rendelkezésre hosszú távú tanulmányok a szerzetes gyümölcsök mellékhatásainak idővel történő tesztelésére, vagyis a legjobb, ha nagy mennyiségben fogyasztjuk.

Monk Fruit kontra Stevia

Az Egyesült Államokban az FDA megengedi, hogy minden olyan ételt/italot, amely adagonként 5 kalóriánál kevesebb, „kalóriamentes” vagy „nulla kalóriatartalmú” címkével látják el. Mind a szerzetes gyümölcs, mind a stevia édesítőszerek ebbe a kategóriába tartoznak.

Ez mindkét terméket jó választássá teszi, ha figyeli súlyát vagy vércukorszintjét.

A Stevia rebaudiana (Bertoni) növény, amely Dél-Amerikában őshonos, a stevia kivonat, egy másik népszerű édesítőszer és cukoradag előállítására szolgál.

A steviát „nagy intenzitású édesítőszernek” tartják, mivel a stevia növényből kivont szteviol-glikozidok körülbelül 200-400-szor édesebbek, mint a nádcukor. A stevia növényekben található specifikus glikozidot, a rebaudiozid A-t (Reb A) használják a legtöbb kereskedelemben kapható termékben.

Kivonat/por formájában a stevia nincs hatással a vércukorszintre, és az FDA „általánosan biztonságosnak” (GRAS) ismeri el. Jelenleg azonban az FDA még mindig nem adott hivatalos GRAS címkét a teljes levelű steviának, mivel további kutatásra van szükség.

Mind a szerzetes gyümölcs, mind a stevia hőstabil, ami azt jelenti, hogy körülbelül 400 Fahrenheit-fokig főzhetsz és süthetsz velük anélkül, hogy az ízük megváltozna. Vannak, akik úgy találják, hogy a steviának van egy kis utóíze, és nem utánozza olyan szorosan a nádcukor ízét, mint a szerzetesi gyümölcs.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő édesítőszert (plusz receptek)

Melyik a legjobb szerzetes gyümölcs édesítőszer? Rövid eltarthatósága miatt az egyetlen módja annak, hogy frissen próbáljuk ki a szerzetesi gyümölcsöt, ha Délkelet-Ázsiába utazunk, és frissen vásárolunk egyet a szőlőből, ami nyilvánvalóan sok ember számára irreális.

A következő legjobb módja a szerzetesgyümölcs-kivonat vagy a szerzetesi gyümölcspor kipróbálásának, ha szárított formában vásárolja meg.

Érdekel, hol vásárolhat szerzetesi gyümölcsöt? A szárított szerzetesi gyümölcs megtalálható az interneten (például az Amazonon) és számos kínai piacon.

A szárított gyümölcsöt felhasználhatja levesekhez és teákhoz.

Saját szerzetesi gyümölcscukor-helyettesítőt is elkészíthet egy kivonat létrehozásával (próbálkozzon a Liquid Stevia Extract receptek egyikével itt).

Dönthet úgy, hogy alkoholt, tiszta vizet vagy glicerint használ, vagy a három kombinációját. A saját megoldás otthoni elkészítése biztosítja, hogy tisztában legyen a felhasznált összetevőkkel és az összetevők minőségével.

A szerzetes gyümölcs kivonatát számos különböző módon állítják elő. Leggyakrabban a friss gyümölcsöt betakarítják, és a gyümölcslevet forró vizes infúzióval kombinálják, szűrik, majd szárítják, így por alakú kivonatot készítenek.

Egyes típusok „szerzetes gyümölcs nyersen” felirattal szerepelhetnek, ha nem tartalmaznak más összetevőket.

Az édességet a mogrosidok tartalmazzák, és a gyártótól függően a vegyület százalékos aránya változó, ami azt jelenti, hogy a különböző termékek eltérő édességi szinttel rendelkeznek.

Óvakodjon azoktól a típusoktól, amelyek hozzáadott összetevőket tartalmaznak, mint például a melasz és az eritrit nevű cukoralkohol, amelyek egyes embereknél emésztési problémákat okozhatnak.

Szerzetes gyümölcs receptek:

Egyéb egészséges alternatív édesítőszerek:

Nem rajong a szerzetes gyümölcsök ízéért? Érdemes lehet más édesítőszert is használni, például sztíviát vagy xilitet. Ha nem bánja, ha tényleges cukrot és kalóriákat fogyaszt, egyéb lehetőségek közé tartozik a nyers méz, a melasz és a valódi juharszirup.

Használja ezeket olyan élelmiszerekben, mint a zabpehely, pékáruk, kávé és tea, hogy csökkentse feldolgozott cukorbevitelét.

Záró gondolatok


Előző: 5 fajta cukor édesítőszer és felhasználásuk

Következő: A cukorbetegség teljesen gyógyítható?