Minden kategória
Hunan Huacheng Biotech, Inc.
Kezdőlap> Főiskola

Mi a különbség a cukormentes és a hozzáadott cukor között?

Idő: 2023-04-28 Találatok: 25

A cukorra vonatkozó állítások értelme a csomagoláson

Az ételek és italok néha szinte beszélnek hozzánk a boltok polcairól. „Pszt, figyeled a súlyodat? Nézz rám!" „Csökkenteni a cukorfogyasztást? Én vagyok az, akit akarsz!”


Az élelmiszercsomagok gyakran tartalmaznak az egészségügyi előnyökről vagy a táplálkozási minőségről szóló nyilatkozatokat, amelyek elkülönülnek a szükséges táplálkozási tények címkétől. Lehet, hogy azon töpreng, hogyan lehet értelmet adni ennek az egésznek. Egészségesebbek ezek a termékek? Többet kéne enni belőlük?


A válasz: Bonyolult. Főleg, ha cukortartalomra vonatkozó állításokról van szó.


Mi van a címkén?


A Food & Drug Administration szabályozza az élelmiszerek és italok csomagolásán feltüntetett egészségügyi és tápanyagtartalomra vonatkozó állításokat. 2016-ban az FDA felülvizsgálta a Táplálkozási tények címkét, hogy mind az „Összes cukor”-t, mind a „Hozzáadott cukrot” felsorolja. Ezt megelőzően nehéz volt megmondani, hogy mennyi volt a természetes eredetű cukorral szemben a hozzáadott cukorral. Ez megnehezítette az emberek számára, hogy a címke információi alapján egészségügyi döntéseket hozzanak. Az élelmiszer- és italgyártók továbbra is az új címkeformátumra változnak, így előfordulhat, hogy még nem minden csomagon látja a frissített címkét. A legtöbben 2020-ban kezdik el használni az új címkeformátumot, de néhány élelmiszergyártónak 2021 közepéig van ideje a váltásra.


Bizonyíték van arra, hogy a változás nemcsak az emberek azon képességére, hogy egészségesebben döntsenek, hanem arra is, hogy az élelmiszeripar mennyi hozzáadott cukrot helyez élelmiszereinkbe, jelentős hatással lehet. Mindenesetre a Táplálkozási tények címkéjének és az összetevők listájának elolvasása a csomagolt élelmiszereken jó módja annak, hogy megtudja, és korlátozza az Ön és családja által fogyasztott hozzáadott cukrot.


De mi a helyzet az egyéb típusú cukortartalomra vonatkozó állításokkal, mint például a „hozzáadott cukor nélkül” szinte kiabálva a csomag elejéről? Ezek hasznosak lehetnek, de csak akkor, ha megérted, mit jelentenek valójában. Tehát definiáljunk néhány általános kifejezést.


Mit jelentenek a cukortartalomra vonatkozó állítások?


Az FDA szerint a tápanyagtartalomra vonatkozó állítások egy tápanyag (például cukor) szintjét írják le a termékben, például „mentes” és „alacsony” kifejezésekkel, vagy összehasonlítják egy termék tápanyagszintjét egy másik termékével. például „csökkentett” és „kevesebb”. Például:A cukortartalmú termékek gyakran tartalmaznak cukorhelyettesítőt vagy alacsony kalóriatartalmú édesítőszert. Így kevesebb cukrot tartalmazhatnak, de megtartják az ételtől vagy italtól elvárt édességet.


De attól, hogy egy terméken szerepel cukortartalomra vonatkozó állítás, még nem jelenti azt, hogy jó az Ön számára. Például egy cukros reggelizőpelyhről azt állíthatja, hogy „csökkentett cukrot” tartalmaz (mitől csökkenti?), vagy „enyhén édesített” (értelmetlen, nem szabályozott kifejezés). Ez megtévesztheti az egészségtudatos vásárlókat, és azt gondolhatják, hogy ez jobb választás.


Az egyik tanulmány kutatói meglepődve tapasztalták, hogy egyes alacsony tápanyagtartalmú állításokat tartalmazó termékekben valójában több volt ez a tápanyag, mint az ilyen állításokkal nem rendelkező termékekben. Vagy lehet, hogy egy termék kevesebb egészségtelen tápanyagot tartalmaz, de túl sok másikat – vagyis összességében nem jobb választás. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy félrevezető lehet egy termékről szóló döntés a csomagolási állítás alapján.


Hogyan hozz egészségesebb döntéseket

Ha cukortartalomra vonatkozó állítást lát egy terméken, használja a Táplálkozási tények címkéjén és az összetevők listáján található információkat, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az egészségesebb választás. Ismerje meg az American Heart Association által ajánlott napi határértéket a hozzáadott cukrokra vonatkozóan. És kövesse az alábbi általános tippeket:


Építsen egy általános egészséges táplálkozási mintát, beleértve a sok gyümölcsöt és zöldséget.

Egyél többnyire tápanyagban gazdag ételeket, amelyek általában kevesebb hozzáadott cukrot tartalmaznak.

Válasszon kevesebb hozzáadott cukrot tartalmazó termékeket.


A cukrok csökkentésének egyik legjobb módja az étrendben a cukros italok korlátozása, beleértve a szódát, az édes teát, a kávéitalokat, a sport- és energiaitalokat, valamint az édes gyümölcsleveket, például az almát és a szőlőt. Legyen víz az alapértelmezett választás.


Lényeg

Ha sok édességet eszel, vagy rendszeresen fogyasztasz cukros italokat, a kevesebb cukrot tartalmazó helyettesítő termékek keresése jó módja lehet a visszavágásnak és az egészséged javításának. Ha lehetséges, váltson cukrozatlan termékekre. Mindig adhat hozzá egy kis természetes édesítőszert – vagy természetesen édes gyümölcsöt –, hogy a megfelelő mennyiségű édességet kapja minden extra kalória és hozzáadott cukrok nélkül.


Idővel nem is fognak hiányozni, akármilyen hangosan hívnak is a boltok polcairól!

Előző: Tények a cukorról és a cukorhelyettesítőkről

Következő: A szerzetes gyümölcs előnyei az egészségre